× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HC 19 Humenné


06.09.2023

Ďalším, konkrétne šiestym, tímom Tipos extraligy, ktorého káder a zmeny v ňom si pred začiatkom sezóny predstavíme, je nováčik z Humenného. Pre klub spod Vihorlatu pôjde o historicky prvú účasť medzi slovenskou elitou, ktorú pred minulou sezónou nikto nečakal.

Do minulej sezóny vstupovali „levy“ s cieľom prekonať ich doterajšie maximum v druhej najvyššej súťaži po založení nového klubu v roku 2019, ktorým bolo štvrťfinále. Nahlas sa začalo hovoriť o možnej senzácii po tom, ako východniari strávili niekoľko kôl na špici tabuľky a pridali víťazstvo v Slovenskom pohári. Základnú časť ukončili na treťom mieste, len o skóre za Dubnicou. Do cesty sa im v play-off postavili postupne Modré Krídla a HK Vitar Martin, v obidvoch prípadoch išlo o šesťzápasové série. Vo finále tak narazili na ambicióznu Žilinu, ktorá bola považovaná za jasného favorita. Predpoklady sa však zmenili po štvrtom zápase, kedy si Humenčania vybojovali pred domácim publikom postupový mečbal, ktorý sa im napokon nepodarilo využiť, pretože séria sa dostala až do siedmeho zápasu. V tom rozhodol Martin Lenďák v štvrtej sérii nájazdov a oslavy priameho postupu sa mohli začať. Viacerí hráči hovorili o víťazstve tímovej sily nad peniazmi, aj z dôvodu polovičného rozpočtu oproti svojmu finálovému súperovi, ktorému ušiel priamy postup medzi elitu po druhýkrát a znova proti tímu z východu republiky.

V príprave zatiaľ Humenčania odohrali šesť zápasov a jeden v Slovenskom pohári, pričom dokázali zvíťaziť len v dvoch prípadoch, nad Liptovským Mikulášom (1:2) a nad finalistom minulého ročníka Zvolenom (4:7). Prehrali dvakrát s Košicami (5:0 a 0:2), Liptovským Mikulášom (2:4), poľským Sanokom (2:0) a v pohári s farmárskym tímom HK Poprad, AquaCity Pikes (5:2).

Odchody: Káder žlto-modrých opustili po sezóne viacerí lídri a hlavní strojcovia úspechu, ktorí svojimi skúsenosťami a kvalitami dopomohli k postupu do extraligy. Roman Durný (HC Orli Znojmo), Filip Krasanovský (Cracovia Krakov), Martin Lenďák (HKM Rimavská Sobota), Alexander Zekucia (AquaCity Pikes), Ján Ťavoda, Patrik Frič (obaja HC Prešov), Andrei Legalin (HC Topoľčany), Igor Safaraleyev (Vlci Žilina), Denis Markuš (HK Steel Team Trebišov) a Samuel Záhradník (HK Trnava) tvoria početný zoznam odídencov. Najviac bude domácim tribúnam zrejme chýbať štvorica Durný, Lenďák, Ťavoda a Safaraleyev. Roman Durný ihneď po príchode vytlačil z brány vtedajšiu jednotku, Krasanovského, a svojimi slušnými číslami si tento brankár, draftovaný Anaheimom Ducks, zastal pozíciu prvého gólmana. Strelec rozhodujúceho zlatého gólu, pravák Martin Lenďák bude „levom“ chýbať hlavne pre svoju šikovnosť a ofenzívnu chuť, ktorú preukázal päťdesiatimi šiestimi bodmi. Večný srandista a ostrieľaný obranca Ján Ťavoda priniesol do tímu pokoj v defenzíve a skúsenosti pri čistení priestoru pred vlastnou bránou, ktoré dovtedy v Humennom chýbali. Viac bodov už nepridá v žlto-modrom drese ani Igor Safaraleyev. Obávaný strelec doplatil hlavne na to, že napriek piatim odohratým sezónam a rodinnému zázemiu na Slovensku nevlastní slovenský pas a rátal by sa tak medzi legionárov.

Príchody: Do tímu sa vrátil na hosťovanie odchovanec Samuel Fereta (HC Slovan Bratislava), ďalej Stanislav Galimov (Avangard Omsk), natrvalo prišli Miroslav Novota a Matej Jacko, ktorí odohrali v Humennom výraznú časť minulej sezóny na základe striedavých štartov, Jakub Linet, Denis Parshin (všetci HC Košice) Carson Brière (MercyHurst University Lakers), Dávid Šoltés (HC´05 Banská Bystrica), Vitalijs Pavlovs (HK Dukla Ingema Michalovce), početná enkláva z Liptovského Mikuláša, menovite Patrik Kozel, Kirill Dyakov, Martin Kriška, Lukáš Handlovský, Markus Michalík a Michal Kapičák, ďalej sú to Filip Rajzík (KooKoo), Martin Bdžoch (Cracovia Krakov), Tomáš Boľo (St. Cloud Norsemen), Dávid Hajnik (HC MIKRON Nové Zámky) a Jakub Meliško (HK Poprad). Otázny je ešte príchod Alexandra Khovanova (Neftyanik Almetievsk), s ktorým sa počítalo na pozíciu prvého centra, a ktorého príchod komplikuje dlhý proces pri udeľovaní víz. „Levy“ ešte čakajú na príchod zahraničného produktívneho obrancu, vhodného na presilové hry. Jedným z najjagavejších úlovkov v kádri Hornozemplínčanov je nepochybne brankár. Stanislav Galimov, skúsený tridsaťpäťročný gólman, ktorý prevažne pôsobil v KHL, kde odohral dokopy štrnásť sezón a má na konte cez tristo zápasov s úspešnosťou zákrokov deväťdesiatdva percent, zatiaľ ešte čaká na potvrdenie od cudzineckej polície. Ďalšími skúsenými menami v tíme sú Lukáš Handlovský, Martin Kriška a Denis Parshin. Posledný menovaný, tridsaťsedemročný útočník s takmer sedemsto štartmi v KHL, hral v troch sezónach aj za HC Košice, s ktorými získal v minulej sezóne majstrovský titul. Druhým aktuálnym šampiónom v drese „levov“ je Jakub Linet, ktorého dotiahol do tímu manažér Peter Tirpák, s ktorým kedysi úspešne spolupracovali v susedných Michalovciach. Tirpák si spomenul aj na Dávida Šoltésa, ktorý pôsobil v drese oranžovo-čiernych posledný rok jeho pôsobenia v Dukle. Minimálne menom a kontroverzným incidentom z marca tohto roka zaujal aj Carson Brière. Pre stredného syna slávneho hráča a momentálne generálneho manažéra tímu NHL Philadelphie Flyers, Daniela Brièra, pôjde o prvé pôsobenie mimo zámoria a zároveň medzi mužmi.

Prognóza: Humenčania dokázali v minulej sezóne prekvapiť športovú verejnosť postupom do najvyššej súťaže, kde fungovali v skromných podmienkach a rovnako to bude aj v tejto sezóne. Podarilo sa im udržať niekoľko hráčov, avšak aj napriek postupu do extraligy nemôžu finančne konkurovať ani niektorým tímom z nižšej súťaže. V tíme ostal rodák a kapitán Filip Vaško spoločne s Filipom Vrábeľom, Martinom Krajňákom, Kristiánom Horvátom, Dominikom Borovom, Lukášom Lačným, Jakubom Raganom a Damiánom Novickým, ktorí tvoria v Humennom gro mužstva, pričom väčšina z nich pochádza z blízkeho okolia a aj vďaka nim panuje na Hornom Zemplíne rodinná atmosféra. Hlavným cieľom je pre vedenie záchrana, čo len dokazuje reálne a skromné ciele. Ak bude „levov“ hnať za udržaním väčšia divácka kulisa, ako to bolo pri postupe medzi elitu, tak to nemusí byť nereálne, aj keď napriek všetkému sú najväčším kandidátom na zostup a môžu len prekvapiť.



autor: Peter Šimko I grafika: Lukáš Ďugel

PODOBNÉ ČLÁNKY